Annemin Ev Yapımı Tarhanası





Malzemeler
3 kg kuru soğan
3 kg kırmızı salçalık biber
3 kg domates
2 baş sarımsak
2 demet nane
Tuz
4 kg'ya yakın un
1.5 kg süzme yoğurt





Hazırlanışı
Domatesler, kırmızı biberler ve soğanlar iri iri doğranır.
Tencereye alınır.
Tuz atılır.
Malzemeler yumuşayıp suyunu çekene dek pişirilir.
Pişen karışım büyük bir kaba alınır ve soğutulur.
Sarımsaklar dövülür, naneler iri iri doğranır ve kaba ilave edilir.
Yoğurt ilave edilir.
Hepsi güzelce karıştırılır.
Un ilave edilir.
Hamur güzelce yoğurulur. (Cıvık bir hamur olacak.)
İyice yoğrulduktan sonra mayalanması için üstü örtülüp beklenir. (Yaklaşık 1 hafta- 10 günde mayalanır.)
Her gün karıştırılır.
Mayalandıktan sonra sofra bezinin üzerine biraz un serpilir. 
Parça parça tarhana hamuru konulur.
Biraz kendini çekmesi için bekletilir.
Daha küçük parçalara ayrılır. ( Kuruma aşamasını hızlandırmak için)
Ovalanacak kıvama gelince pamuklu bezin üzerinde ovalanır.

Kevgirden geçirilir.
Kevgirden geçirilen tarhana temiz bir bezin üzerine alınır, serilir.

Kurumaya bırakılır.
Kuruduktan sonra bez torbaya veya kavanoza alınır, kışın afiyetle bir güzel pişirilir.
Allah hayırlısıyla iyi günlerde yemeği nasip etsin.



Yorumlar